Egyedi alkatrészek és funkcionális prototípusok

You are here: Home » Sajtó anyagok » Egyedi alkatrészek és funkcionális prototípusok

VisiJet X_Component2A kezdetektől fogva a testreszabott megoldások fémjelezték a Dallan SpA céget. Az 1978-ban alapított, trevisoi központú vállalat szigorú technikai specifikációknak megfelelő hengerítő és lemezmegmunkáló gyártórendszereket tervez és épít.

„A folyamat úgy kezdődik, hogy ügyfeleink közlik velünk, hogy milyen végterméket terveznek gyártani – magyarázta Andrea Dallan, a Dallan vezérigazgatója és értékesítési vezetője. – Ez lehet redőny, vagy roló, álmennyezet-elem, gipszkarton komponens, vagy bármi egyéb. A mi dolgunk az, hogy az adott termék automata gyártósorát kifejlesszük.”

Annak érdekében, hogy többféle megmunkálási technológiával rendelkezzünk és lerövidítsük az átfutási időket, a vállalat 3D nyomtatókat is beszerzett a hagyományos megmunkáló gépek mellé. A 3DZ cég által telepített 3D Systems Projet® 3510 nyomtatókkal a Dallan lehetőségei jelentősen javultak a gyártórendszerek testre szabását illetően.

Egyedi megoldások

Andrea Dallan szerint „minden általunk gyártott termelőeszköz alapvetően egy kiválóan tesztelt prototípusnak tekinthető, hiszen minden gépünk a vevők igényeinek megfelelően egyedi. Minden új automatizálási megoldást, vagy mechanizmust úgy kell megtervezni, legyártani, ellenőrizni és beépíteni, hogy a számtalan alkatrésszel zökkenőmentes összhangban tudjon működni.”

Mivel a végtermék – legyen az például egy redőny – néha meglehetősen sérülékeny, a gépalkatrészek – különösen a mozgatás és a rakodás területén – jellemzően egyetlen tömb műanyagból kerülnek kialakításra. Ez meglehetősen időigényes, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy több mint 300 különböző habosított lamella modell létezik és a megfogónak tökéletesen illeszkednie kell a későbbi termék geometriájához. A hagyományos marási eljárással túl sokáig tartana a megfelelő görbület kialakítása. 3D nyomtatással viszont a forma már megvan és a feladat pusztán a tökéletes méretpontossággal történő nyomtatás.

Két út, egyetlen mozdulat

Dallan véleménye szerint a cég két út közül választhat: „vagy műanyag alkatrészeket nyomtatunk és azokat szereljük össze a gépeken, vagy prototípusokon végezzük el a funkcionális, méretbeli összeszerelési teszteket a fémalkatrészek legyártása előtt. A Projet 3510 rendszer mindkét esetben lehetővé teszi a gyártási idő csökkentését és a piacra kerülés lerövidítését. Az általunk használt akrilbázisú műgyanta megfelelő mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik a szenzorok kiegészítő elemei számára, hogy csak egy példát említsek. 3D nyomtatókat használtunk a marógépek helyett akkor is, amikor 10 x 20 mm méretű, az optikai szenzornak kialakított lyukat is tartalmazó kis konzolokat kellett gyártanunk. A szerszámgép beprogramozása a lyukak megfelelő lejtőszögének, a belső menetemelkedésnek és hasonló paramétereknek kialakítására meglehetősen hosszadalmas művelet. A 3D nyomtatás során azonban csak megterveztük a konzolt minden aprólékos részletig, majd este elküldtük a tervet a ProJet 3510-nek. Másnap reggel az alkatrészek készen álltak az összeszerelésre. Kipróbáltuk és azonnal sikeresen szerepeltek a teszteken.”

Az ötlettől a termékig

Dióhéjban fogalmazva: Dallan gyorsan felfedezte a 3D nyomtatásban rejlő potenciált, ami olyan egyedi megoldások létrehozását teszi lehetővé, amelyek a hagyományos megmunkálási eljárásokkal elérhetetlenek.

„Gyorsan megtanultuk, hogy mikor érdemes 3D nyomtatásra váltani és mikor előnyös a forgácsolás. A megmunkálási idő optimalizálása érdekében időnként – ha a marógépeken más művelet fut – néhány darabot közvetlenül a 3D nyomtatókon állítunk elő. A költséghatékonyság és a gyorsaság mellett arról is meggyőződhettünk, hogy a 3D nyomtatás a projekt fejlesztési szakaszában is igen hasznosnak bizonyulhat.”

A 3D nyomtatási kapacitással és az új szolgáltatási lehetőségekkel a Dallan számára csak a csillagos ég jelenti a határt. „Hiszek abban, hogy a 3D nyomtatás által elérhető tervezői szabadság és a testre szabott alkatrészek a hagyományos megmunkálási technológiákkal történő szinergiákkal lehetővé teszik számunkra, hogy jobban alkalmazkodjuk a piac által hozzánk intézett új kihívásokhoz” jelentette ki Andrea Dallan.

Esztétika és funkcionalitás

A 3D Systems könnyen kezelhető, kompakt és csendes, Projet 3510 nyomtatója esztétikus és méretbeli tesztekre használható prototípusok legyártását teszi lehetővé. A nyomtatott alkatrészek sima felületei és jól definiált élei ideálisak funkcionális tesztek számára, formák és kapcsolódások ellenőrzésére, gyors prototípusgyártásra, termékprezentációkra, öntéshez használt mesterdarabok, vagy szilikon replikák előállítására.

A MultiJet technológiát használó ProJet 3510 maximum 298 x 185 x 203 mm méretű, 750 x 750 x 1600 dpi felbontású és 16 mikron rétegvastagságú alkatrészek előállítására alkalmazható.

Magyarországon a 3D Systems hivatalos forgalmazója a Ge-Co Hungary Kft.