5 OMAX tipp a tökéletes vízvágáshoz

You are here: Home » Sajtó anyagok » 5 OMAX tipp a tökéletes vízvágáshoz

omax fejléc
omax_5_tipp_a_tokeletes_vagashozEgy sikeres vállalat tisztában van vele, hogy egy tisztán és normális körülmények között karbantartott gyáregység, vagy gyártási környezet kulcsfontosságú szerepet játszik a termelékenység maximalizálásában. A munkahelyi környezet kihatással van a gépekre, az OMAX vízvágó gépek esetében a víztartályuk állapota az mely meghatározza hatékonyságuk mértékét. A következőkben öt gyakorlati példát szeretnénk megosztani Önökkel, mely nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a víztartály mindig a legmegfelelőbb állapotban maradjon és ezzel együtt a termelékenység is csúcshatékonysággal folyhasson.

1. Tartály lécek folyamatos forgatása:

A középső lécek, melyek a megmunkálandó lemezeket tartják idővel elhasználódnak, vágások nyomai lesznek láthatóak a felszínén és cserére szorulnak. Élettartamuk könnyen megnövelhető, amennyiben időközönként átfordítjuk őket. Rotációjuk horizontálisan, vertikálisan is megfelelő, sőt akár fel is cserélhetőek a többi léccel. Javasolt egy ütemterv összeállítása, melyben havonta legalább egyszer a lécek elhelyezkedése és állapota vizsgálaton esik keresztül. Bármely szinte teljesen elhasznált bordázat azonnali cserére szorul. A csere alkalmával a tartó állvány felülvizsgálata is szükségszerű, túlzott kopásokat keresve. Túlzott elhasználódásuk esetén ezek cseréje is szükségszerű. Amennyiben új szettet léc szettet szeretne gépeihez, úgy kivághatja őket horganyzott acélból, vagy felveheti a kapcsolatot a GE-CO Hungary Kft. – vel és rendelhet tőlük is.

2. Vágjon a vízszint alatt:

Az egyik legnagyobb előnye a vízszint alatti vágásnak, hogy a zajszint lecsökken. Ugyan csak megelőzi a víz és a benne található miniatűr fémdarabok bejutását a gép különböző alkatrészeibe, valamint a környezetében található egyéb gépekbe. Ezzel hozzájárulhatunk a munkahelyi környezett egyszerűbb tisztán tartásában és nem utolsó sorban a gépben található alkatrészek élettartama is megnőhet.

Vágás közben a munkadarabunk vágási oldalán a magas nyomás hatására felszíni bevonat képződhet, melyet a víz alatti vágás szinte teljesen megelőz, ezzel is lecsökkentve az esetleges utómunkálatokat.

omax_5_tipp_a_tokeletes_vagashoz_23. Távolítsuk el a felesleges abrazív anyagot a tartály aljából

Mivel a tartáj folyamatosan telítődik elhasználódott abrazív homokkal és vágási fémmaradványokkal, szükségszerűvé válik annak kitisztítása időközönként. A tartály telítettsége hamar észrevehető. Amint vágás közben nagyobb mennyiségű abrazív homok található a vágott lemez felületén, mint egy jelzés értékűnek vehető, hogy a tartályunk tele van és tisztításra szorul. Amennyiben kézzel látunk hozzá a tisztításnak, célszerű a tartályból a vizet leengedni és aztán nekifogni. Minél szárazabb az abrazív, annál könnyebb az eltávolítása. Az OMAX által kínált gyors vízszint szabályozó rendszer (Variable Speed Solid Removal System – VS-SRS) nagy segítség lehet a víz gyorsabb eltávolításában.

4. Tartálytisztító szoftver

Amennyiben rendelkezik gyors vízszint szabályozó rendszerrel (VS-SRS) javasolt az automata tartálytisztító funkció használata az OMAX MAKE szoftver segítségével. A szoftver elindításával a rendszer nagy nyomású vizet pumpál a tartály egyik végéből a másikba, mellyel felkavarja a tartály aljában lévő teljes abrazív homokot és fémhulladékokat. Ezután a rendszer automatikusan megszűri a keringtetett vizet.

5. Változtassa a fej tesztelési pozícióját

A pumpát és fúvókát időközönként tesztelni kell, a megfelelő működés érdekében. A tesztet főként a fúvóka cseréjét követően, és a reggeli első vágást megelőzően kell végrehajtani. A fúvókán kiáramló sugár elég erős lehet akár ahhoz is, hogy bármit átvágjon, akár még a tartáj alját is. Nagyon fontos tehát, hogy a teszteket ne mindig azonos helyen végezzük el, hanem a tartály különböző pontjain, hogy megelőzzünk egy esetleges átvágást.